maneltrenchs.com

personal and professional webpage

Rethinking education
#arthistoryflip

La meva experiència com a formador #arthistoryflip #edtech

Al segle XXI no podem seguir educant com el que fèiem al segle XX. Avui en dia la informació està a l’abast de tothom i com a professors ens hem d’adaptar als vertiginosos canvis que ha comportat la revolució digital per ajudar als alumnes, com diu Alvin Toffler, a ser capaços d’aprendre, desaprendre i reaprendre per tal que no siguin uns analfabets del segle XXI. I no podrem ajudar-los si nosaltres no entrem en el món digital.

 

Desde fa anys sóc professor d’Història de l’Art a Batxillerat i, fruit de la meva inquietud per fer atractiva la matèria, he anat implementant, poc a poc, noves formes, tècniques i eines educatives. Així com la xarxa posa a l’abast dels alumnes gran quantitat d’informació, també posa a l’abast dels professors gran nombre d’eines educatives com ara EDpuzzle, Google Classroom, Remind, Kahoot, Socrative, Versal… i per tant la formació continuada dels professors passa ser vital per tal de poder aprofitar al màxim les possibilitats educatives tant de les eines que ens posa a l’abast la tecnologia com dels dispositius electrònics que tenen els nostres alumnes.

 

I darrerament he entrat a posar en pràctica el que ja comença a estar de moda, la classe inversa o més coneguda com “Flipped Classroom” on es pretén aconseguir que l’alumne es documenti fora de l’aula per després amb el professor consolidar coneixements.

 

El que vaig provant ho he compartit a la xarxa i a partir d’aquí, he pogut tenir el “feed-back” d’altres professors de tot el món i conèixer experiències d’altres escoles. També tinc contactes amb gent que organitza jornades i congressos i que m’han convidat a compartir la meva experiència.

 

Els professors que venen a algunes activitats formatives que he fet em comenten que el fet de que jo comparteixi el que faig a l’aula els engresca a provar-ho. I és que un dels missatges que transmeto és que vagin entrant en el món digital poc a poc, fent petites experiències i agafant confiança, tal com ho he anat fent jo.

 

En resum, igual que políticament estem vivint un cert canvi generacional i de format, al món de l’educació també s’estan replantejant molts aspectes i això ens obliga als professors a formar-nos contínuament, a compartir les pròpies experiències i a aprendre dels companys per tal d’anar consolidant noves pràctiques educatives, a no ser que vulguem ser uns analfabets digitals.

 

Fins la propera,

 

Manel

Deja un comentario