maneltrenchs.com

personal and professional webpage

Rethinking education
#arthistoryflip

#tornART 2019

Un bon dia de la tardor del 2019 fent una volta en bici de cop i volta em vaig plantejar la idea de: per què no dones l’opció de que els teus exalumnes tornint a l’escola per un dia? i d’aquesta manera puguin veure i comprovar in situ com ha anat canviant l’educació, tant en l’aspecte formal com principal ment en l’apartat tecnològic.

Una persona d’Història de l’Art com jo que vaig començar utilitzant diapositives, i també un carro per portar-les, a avui dia on no m’imagino explicant els estils artístics i les obres d’art sense fer servir tecnologia, tant dins com fora de l’aula, tant amb ordinadors com amb els dispositius mòbils o smartphones. On les opcions durant el curs són moltes i ben variades: des de Google Earth, alta definició, realitat virtual, youtube, Google Classroom… la llista, la veritat, un cop fas un repàs general de totes les “coses tecnològiques” que has fet servir durant tot el curs és molt i molt llarga.

Aleshores, com a professor una de les millors experiències que pots tenir és que els teus propis exalumnes al cap d’uns anys vulguin tornar a les teves classes, ja sigui de fa 5, 15 o 30 anys enrera. Doncs d’això va l’experiència #tornART 2019 (més info AQUÍ). 

 

I la veritat és que no em puc queixar pas gens perquè jo em pensava que això seria una activitat d’un sol dia i prou i que s’apuntarien unes 15/20 persones més o menys, però vet aquí la meva sorpresa quan ho vaig presentar via xarxes socials i en menys de 24 hores ja s’havien apuntat més de 40 persones, per la qual cosa no ho podia fer només en una sola convocatòria, però és que en menys de 48 hores ja tenia més de 70 exalumnes apuntats, per tant s’han organitzat 3 convocatòries a Escola Pia Mataró (una es va fer al novembre, una segona al desembre i una tercera que es farà al febrer); però, a més a més, també altres professors i coneguts que coneixien la meva manera de fer les classes em vam demanar si es podia fer una convocatòria oberta a NO exalumnes, per la qual cosa he hagut de preparar una quarta convocatòria oberta a tothom i que es farà a Barcelona a l’abril, a l’Espai Societat Oberta. (Open Society FoundationSi voleu venir a aquesta convocatòria cal omplir formulari (AQUÍ)

En resum, haig de dir que això ha estat, és i serà, sens dubte, una de les meves millors experiències dins de la meva carrera profesional com a professor. És a dir, que els teus exalumnes de moltes generacions diferents vulguin tornar de nou a les teves classes i gaudir d’una estona de la vivència escolar, tot això no té preu.

Gràcies de tot cor, i com m’agrada sempre dir a final de curs als alumnes que acaben el batxillerat i per tant ja no ens veurem més per l’escola: “Molta sort en l’Art de la vida!”

 


Reportatge de l’InfoK de TV3 sobre la primera convocatòria


I aquí un ALBUM de fotos de les convocatòries