maneltrenchs.com

personal and professional webpage

Rethinking education
#arthistoryflip

Desconfinem l’educació. Manifest personal

En aquests dies de confinament on no ens podem moure de casa, els qui treballem en el món de l’educació ens hem vist trasbalsats per haver d’adaptar-nos a una nova realitat, partint de les poques eines que tenim al nostre abast.  És per això que m’agradaria compARTir amb vosaltres aquest “Manifest Personal” que vaig crear ara fa un parell d’anys i que penso que pot servir i ajudar en aquesta situació tan nova per tots plegats, a part de fer-vos diverses propostes amb exemples a partir de cada idea.

El punt de partida per fer aquest document fou la inspiració en els “Manifestos” que a principis del segle XX van crear els diferents moviments que conformaven les avantguardes artístiques per explicar les seves idees sobre l’art i la vida. A partir d’aquest referent, em vaig proposar fer un resum visual amb algunes de les idees importants que em plantejo com a professor en la meva pràctica educativa i amb els meus alumnes. Us agraïré el vostre “feed-back” per veure que us sembla i per si us animeu també a compartir les vostres propostes.

Aquí teniu, doncs, 7 dels que considero grans pilars en la meva praxi educativa, sense que l’ordre d’exposició indiqui cap jerarquia. Es tracta, senzillament, d’una combinació de tot plegat, que crec que val la pena:

#dailylife

Penso que és important, tant pels alummes com per qualsevol persona que vol aprendre, que vegin que el contingut d’una matèria no només està en els llibres sinó també en la nostra vida diària. Que es pugui descobrir contingut, idees o el que calgui mirant la tele, sèries, revistes, anuncis … Que el valor de l’aprenentatge no està només en el fet del que llegim sinó del que veiem i vivim.

Exemple: Obriu aquest LINK i veure la de coses que podem trobar a partir dels videoclips de l’Ariana Grande i la Rosalía. Teniu força material per gaudir.

#edtech

Des de ja fa molts anys em vaig adonar que la tecnologia havia de ser un gran suport dins del món de l’educació i per això, des dels meus inicis amb diapositives, he anat aprofitant totes les possibilitats que la tecnologia em permet. Vist en perspectiva el que està passant aquests dies, penso que ningú posarà en dubte el gran potencial que té la tecnologia per empoderar els alumnes en l’aprenentatge, estiguin on estiguin.

Exemple: La primera setmana de confinament vaig escriure aquest breu ARTICLE sobre la situació en la que ens trobàvem de cop i volta, confinats a casa

#pastintopresent

Com a profe d’Història de l’Art sempre he vist que hi ha moltes coses que, malgrat passin els anys, segueixen igual. Situacions o imatges molt reincidents o recurrents, bé perquè podem comparar-les amb èpoques anteriors, o bé perquè podem relacionar-les amb situacions actuals i que s’han reinterpretat per algun motiu, sigui en anuncis publicitaris o altres mitjans audiovisuals.

Exemple: aquesta és una ACTIVITAT que he fet durant algunes festes de Nadal. A veure si vosaltres també podeu fer les vostres comparacions

#arthistoryflip

Sempre m’ha agradat que la matèria tingui un punt de creativat, que sigui divertida, diferent… Sortir de la normalitat, en definitiva. És per això que repensar les activitats, empoderar els alumnes, diversificar les activitats i molt més és una cosa que em motiva i crec que ajuda als alumnes en el seu aprenentatge. I encara molt més si tot això es pot fer fora de l’escola o dels espais tradicionals d’aprenentatge.

Exemple: Aquí teniu aquesta experiència de VIATGE presencial i online al mateix temps a Roma, #romART19 -espero que en gaudiu. La versió d’aquest any no la vam poder fer i, malauradament, no cal que us digui perquè, oi?

#outofschool

Relacionant els conceptes de #pastintopresent, #dailylife i #edtech, hem de ser conscients que una part molt important de l’aprenentatge es fa fora de l’aula i no només això, sinó que com a professors hem de “provocar” aquestes ganes d’aprendre fora de l’aula. Aquesta és, per a mi, una de les premises més importants avui dia: fer veure als alumnes que l’aprenenatge més significatiu s’ha de produir, buscar-lo i trobar-lo fora de l’escola.

Exemple: Utilitzaríem el mateix del  viatge a Roma que us he ensenyat abans, però com que no ens podem moure de casa, doncs aquí teniu un POST amb alguns links, webs, etc. per visitar llocs culturals, museus… Tot des de casa! Ho anirem ampliant, no patiu… .

#flipped

Quan fa un anys vaig sentir la idea de “capgirar” l’aprenentatge, per mi va ser una manera de reflexionar sobre la meva pràctica educativa, on i de quina manera els alumnes podien aprendre i quin era el meu rol i el seu dins de les pròpies activitats educatives. Cal que el professor expliqui primer el contingut? No pot l’alumne ser el primer en iniciar aquest camí i després ja ho compartirem plegats?

Exemple: fer un “AiRT Collage” ens pot servir. Busqueu una obra d’art i intenteu situar-la dins algun espai de la casa i vincular-ho amb l’obra. A veure com us va? Sort!

#artworks

I per acabar amb les obres d’art, que maco és poder reinterpretar, viure les obres… D’aquesta manera l’aprenentatge pot ser més vivencial; i si aleshores, amb la recerca de les obres mires un xic d’informació al respecte i aprofites per aprendre’n, doncs encara millor, no?.

Exemples que us poden servir per fer alguna activitat d’aquest tipus:

  • #artathomechallenge: podeu intentar reinterpretar alguna obra de les que podeu trobar en aquest Site “QuedART a casa
  • Mannequin Challenge: amb la gent que sou a casa podeu intentar fer quelcom similar? Segur que sí. Només ens calen ganes i tampoc cal que surti molta gent,  és clar… .

Bé, espero que us serveixi per reflexionar una miqueta i per poder aplicar quelcom durant aquests dies i setmanes que tenim i tindrem de confinament.

DesitjART-vos el millor per aquests dies i amb ganes de poder tornar-nos a trobar presencialment.

Fins aviat,

Manel