maneltrenchs.com

personal and professional webpage

Rethinking education
#arthistoryflip

66 #donART Paula Rego (1935-2022)

Artista portuguesa, malgrat residir a Anglaterra des de molt jove. Ella mateixa no es considerava una artista figurativa sinó una il.lustradora d’històries. 

La veritat és que no només dominava les tècniques del dibuix i la pintura sinó que també era una gran coneixedora de contes i iconografia popular. Les fonts d’inspiració de Paula Rego es troben en la literatura clàssica i costumista (Andersen, Kafka, la família Brontë, i sobretot en les històries populars portugueses).

La seva obra sorgeix de les pròpies experiències personals i records infantils, i el resultat de tot això són les metàfores de la realitat combinades amb molta fantasia. Les temàtiques que selecciona tenen a veure amb les pors, la crítica a la societat i un cert gust, molt evident en la seva producció, per la bellesa “grotesca”.

Les històries en les obres combinen realitats entre el món còmic i el tràgic que ens poden recordar el teatre grotesc de Pirandello o l’esperpent de Valle-Inclán. Són escenes realistes amb personatges, aparentment ficticis, retratats amb una intensitat psicològica molt potent.

AVORTAMENT:

De la seva producció destaca, sobretot, la sèrie sobre l’avortament. Durant la dècada dels 50s Paula va avortar diverses vegades, estigmatitzat com estava en aquells moments ser una mare soltera.

Es tracta de pintures que són un crit femení vers el patiment, la humiliació, el desassossec… Ho fa amb un discurs clarament polític i on va voler despertar consciències criticant la clandestinitat, la falta de confiança social i la influència religiosa en les decisions polítiques. De tot això en surt la seva recreació de la novel.la realista d’Eça de Queirós, “El crim del pare Amaro”.

Obres iniciades el 1997, en aquells moments Portugal estava a punt de votar la legalització de l’avortament en referèndum (nota trista: no van assolir-se els mínims de participació necessaris en aquella ocasió). El referèndum que finalment va despenalitzar la interrupció voluntària de l’embaràs a Portugal es va celebrar el 2007.

Extra bonus 1: la Casa das Histórias Paula Rego, a Cascais, és un referent primordial dins del panorama museístic portuguès. Projecte fet en col.laboració amb el famós arquitecte minimalista, Eduardo Souto de Moura. Inaugurat el 2009, destaca per les seves dues estructures piramidals i està envoltat per un gran jardí arbrat.

Extra bonus 2: us recomano, molt sincerament, el documental “Los secretos de Paula Rego” de 2017. Un retrat íntim i extraordinari fet per Nick Willing (un dels tres fills que va tenir amb Victor  Willing, també pintor) i on podem veure les influències rebudes de Lucian Freud i Francis Bacon, entre d’altres. També apareix entrevistat el seu gendre, l’escultor Ron Mueck.

Extra bonus 3: d’entre les seves lectures i influències cal destacar dos llibres del segle XX: “El segon sexe” de Simone de Beauvoir (una de les obres emblemàtiques per al moviment feminista) i “La història de Peter Rabbit” de Beatrix Potter (conte infantil on els conills s’humanitzen).

Extra bonus 4: les dues grans dones artistes que ha tingut Portugal en els darrers temps han sigut   Paula Rego i Maria Helena Vieira da Silva.

Extra bonus 5: si voleu gaudir, en aquest 2022, d’una exposició dedicada a ella podeu fer una escapada al Museu Picasso de Màlaga, oberta fins l’agost. És la mateixa que es va fer l’any passat a la Tate Modern, on hi ha entre d’altres la seva famosa obra “El Ball” de 1988.

NOTA: Més informació sobre ella a la seva pàgina del Site, AQUÍ.

Pàgina Paula Rego