maneltrenchs.com

personal and professional webpage

Rethinking education
#arthistoryflip

Història de l’Art i música

Presentació

Com a profe d’història de l’art sempre m’ha agradat apropar aquesta matèria als alumnes de Secundària i Batxillerat aprofitant materials i recursos que podem trobar fora de l’aula i en mitjans audiovisuals (cinema, publicitat, música…). 

En aquest context, principalment els videoclips s’han convertit en unes eines molt creatives per esdevenir un recurs força interessant i útil a l’hora d’explicar certs autors, estils o èpoques artístiques. 

Especialment durant la darrera dècada, tinc la sensació que hi ha hagut una eclosió de les referències artístiques a obres o artistes icònics, començant pels videoclips de Madonna, Open Your Heart (1986) i Vogue (1990), on les referències a Tamara de Lempicka i l’art Déco són molt evidents. Altres exemples més recents els podem trobar en Ariana Grande i el seu “God is a woman”, on fa tota una sèrie de referències a dones artistes (Georgia O’Keeffe, Frida Kahlo… i també la Tamara de Lempicka), amb un clar objectiu de reivindicació feminista i empoderament. D’altra banda, grups musicals com Zoo, amb el seu “Llepolies”, fan un clar homenatge al Barroc; o Blaumut, que en el seu vídeoclip de la cançó “Vint-i-un botons” fan un clar homenatge a Jack Vettriano i la seva obra emblemàtica “The Singer Butler”. I podríem seguir i seguir, però per això millor que mireu els exemples i materials que he desenvolupat en aquest Site.

En resum, espero que gaudiu de la música i de l’art, i per descomptat que les vostres aportacions i suggerències seran molt benvingudes.

Així doncs, i per acabar, com m’agrada dir als meus alumnes: “Sort en l’Art de la vida” i a ballar amb l’Art.

Link al SITE