maneltrenchs.com

personal and professional webpage

Rethinking education
#arthistoryflip

How do you (ART) feel?

How do you (ART) feel? #artfeelchallenge

És una iniciativa que em vaig plantejar a principi de curs com a activitat a realitzar amb els meus alumnes de batxillerat, dins de la matèria d’Història de l’Art, en el retorn a les aules a principis de setembre de 2020 (famós any de la covid-19).

A l’escola els nous protocols sanitaris són bastant complexos i hi ha una gran incertesa per part de tota la comunitat educativa, a propòsit de si la presencialitat comportarà contagis i tenint en compte que des del febrer no s’havia tornat a un espai educatiu. Per tant, els alumnes no retornen a l’escola d’una manera natural i fresca, sinó que es fa present que hi ha un cert neguit.

Em plantejo, doncs, l’activitat com una manera de “trencar el gel” d’inici de curs i com una manera de conèixer els meus alumnes. Amb dos enfocaments clars: un, quins són els seus coneixements previs d’història de l’art, i per l’altra banda, també la seva part humana: com pensen, com es troben, com veuen el present però vinculant-ho amb el seu passat més recent.

L’exercici consisteix en agafar una o vàries obres d’art que defineixin el seu estat d’ànim durant aquest inici de curs, ja sigui una reflexió passada o un enfocament de com es presenten les properes setmanes. Cada imatge triada ha d’anar acompanyada d’un text que justifiqui l’elecció, i que argumenti raonada i vivencialment el perquè.

Això comporta que els alumnes han de fer una mica de recerca d’obres d’art, però també considero que és una bona manera de fer reflexió interior i, a més, s’haurà de compartir i comentar amb la resta del grup classe.

Amb tot això, com a profe i persona que m’agrada compartir el que faig, vaig publicitar aquesta activitat via xarxes socials, i la resposta va ser molt maca. Es va generar un “#artfeelchallenge” entre professors, que també compartien els seus estats d’ànim durant les primeres setmanes de curs; i fins i tot, algun profe a la universitat, com en Carles Sánchez a la UAB (profe de l’assignatura de “Lectura de la imatge artística” al grau de Filosofia), va generar una activitat força similar i amb resultats molt interessants i engrescadors.

Us adjunto alguns exemples dels resultats de la proposta, i AQUÍ en teniu alguns més.

Seguim compartint, seguim aprenent plegats i com sempre, molta sort en l’Art de la vida i fins la propera,

Manel