maneltrenchs.com

personal and professional webpage

Rethinking education
#arthistoryflip

My #arthistoryflip story

by Clara Valés

by Clara Valés

Introducció

Esdevenir un professor que utilitza les TIC a l’aula no és una decisió, és un procés.

Amb aquest document vull explicar l’evolució que al llarg dels darrers anys m’ha portat a utlitzar les TIC i els dispositius electrònics en el camp de l’educació. I a partir d’aquí com això ens ha de dur a repensar l’educació al segle XXI.

Fa un temps, veure el mòbil dins l’aula, per mi era un problema i un mal de cap. Avui, però ho veig indispensable i bàsic pels alumnes, ja que en el meu cas, les TIC s’han convertit en una eina imprescindible per la seva educació dins i fora de l’aula.

I l’altre aspecte que ha capgirat la meva manera d’educar ha estat conèixer i aplicar la metodologia del “flipped classroom” o classe inversa, que com veureu a mi m’agrada més la idea d’educació capgirada o “flipped learning”.

Origen

00. Valencia, Venus còpia

Fa uns 4 anys, quan tot just començava a sentir parlar de “flipped classroom” i creació de vídeos per a que l’alumne s’instrueixi a casa, sopant a València amb grup d’amics, va sortir a

la conversa la Venus de Willendorf i vaig descobrir que per ells era una total desconeguda. Va ser llavors que vaig pensar: “per què no fas un vídeo que els expliqui l’obra?”. I així va néixer el meu primer vídeo educatiu. Va agradar als meus amics i vaig compartir-lo amb els alumnes. Van ser aquests darrers els que em van pressionar per tal que en fes més. Així vaig començar a crear vídeos sobre obres d’art que surten en el temari d’història de l’art i també a la selectivitat. Això em va conduir a entrar en la dinàmica del “flipped classroom”, que consisteix en fer més part teòrica fora l’aula, enlloc d’exercicis pràctics, i dins l’aula treballar més activament i participativament amb l’alumnat.

El fet d’entendre les TIC com a eines educatives em va dur a començar a fer activitats fora l’aula on l’ús del mòbil fos important (les sortides geolocalitzades)

Captura de pantalla 2015-03-21 a les 13.48.41 còpia

La bona acollida per part dels alumnes de la introducció de “pantalles” en l’educació em va dur a investigar sobre la potencialitat educativa de les xarxes socials (Twitter, Instagram, Facebook…). Això m’ha servit per conèixer aplicacions de caire educatiu com Remind, un Whatsapp educatiu molt utilitzat a Estats Units, que des de llavors utilitzo com a eina bàsica i imprescindible per la meva comunicació amb els alumnes.

Remind (notícia Info-K TV3)

Poder fer el seguiment del treball de l’alumne fora de l’aula va ser un aspecte que vaig poder millorar des que vaig descobrir l’eina Edpuzzle, que et permet modificar els vídeos posant-hi preguntes, links, fent-hi comentaris, valoracions… i que permet al professor tenir totes les ”dades” dels alumnes (les seves respostes, participació, vegades que han vist un vídeo…). Com que aquesta eina fa que el vídeo quedi inactiu després d’un termini, vaig optar per crear un canal de Youtube on vaig penjar els mateixos vídeos però sense les preguntes i els links pertinents. Per exemple:Learn without teacher

de manera que cada alumne els pot mirar tants cops com li calgui en funció del seu ritme d’aprenentatge. I a més, per als que el suport escrit els és més còmode, els vaig penjar el guió o “script” de cada vídeo.

M’he adonat que a mesura que vas entrant en aquest camp tecnològic no hi ha volta enrera. Ni els alumnes ni jo estem disposats a prescindir-ne.

Sempre he intentat introduir el joc a l’aula com a eina educativa. En aquest aspecte la tecnologia m’ha ajudat a millorar-lo molt. És el que es coneix com la “gamificació” i l’utilitzo per repassar continguts, consolidar-los… i si cal “regalar” punts. En aquest sentit des de fa anys tenia el costum de fer una activitat en grups petits abans de cada prova escrita en la que hi havia una competició amb premi. La descoberta d’eines com Kahoot, Socrative, Quizlet o Quizizz han donat dinamisme i emoció a l’activitat.

FVQK7326

El fet de treballar amb adolescents fa que la majoria d’ells tinguin mòbil. Els encanta poder tenir-lo a l’aula i aprenen a valorar-lo com a eina educativa. Crec que se senten més compresos perquè parlem el seu “llenguatge”. En tot cas, però, la majoria dels programes que utlitzo a l’aula poden ser utilitzat en qualsevol dispositiu electrònic (tablet, ordinador, notebook,…) i per tant, el fet que l’alumne tingui o no mòbil no hauria de ser un factor limitant.

L’altre concepte que ha anat canviant en el meu cervell és el de l’aula com a únic espai educatiu. La introducció de la tecnologia i les xarxes socials permeten que dels materials que preparo pels meus alumnes també se’n pugui beneficiar molta altra gent i això fa la feina encara més gratificant. Arran de contactar amb altres professors del món, se’m va acudir fer debats “online” des de la classe amb persones interessants pels meus alumnes. Així vaig començar a experimentar amb Google Hangout i Skype a l’aula. Amb aquestes activitats he aconseguit fer-los veure la utilitat de saber idiomes com l’anglès i obrir la seva ment a altres maneres de fer i pensar.

I la darrera “adquisició” ha estat utilitzar el Versal, una plataforma online on penjo els materials del curs i hi aplico el concepte d’aprenentatge semipresencial (“blended learningArt History 2nd term”) de manera que no només hi ha la informació bàsica sinó també material addicional i activitats de reforç que cada alumne pot decidir fer o no segons els seu ritme d’aprenentatge i el seu interès per la matèria, de manera que aconsegueixo un aprenentatge més a mida de cada alumne.

I en aquest punt em trobo ara, però estic convençut que encara hi ha moltes més eines per conèixer i molt camp per innovar.

Resum

Com a resum de les eines TIC que faig servir a segon de batxillerat amb els meus alumnes d’ Història de l’Art us deixo aquest link:

“The ICTs I use” via Pinterest

I aquesta és la història dels meus darrers quatre anys com a professor, partint del “no res” tecnològic a creure en les TIC com a eina imprescindible en l’educació del segle XXI.

Captura de pantalla 2015-01-27 a les 16.50.41Captura de pantalla 2015-01-27 a les 16.51.12