maneltrenchs.com

personal and professional webpage

Rethinking education
#arthistoryflip

Stolpersteine a Mataró

Els Stolpersteine són llambordes quadrades, on s’hi graven les dades de la persona a qui es recorda per col·locar-les davant de l’edifici on va viure o treballar lliurement abans de ser empresonada i deportada. De la mateixa manera que les víctimes, cada llamborda és única i, com a gest de respecte i humanitat, és realitzada a mà, fet que pretén contrastar amb l’extermini mecànic i indiscriminat del Tercer Reich.

Demnig va crear i instal·lar la primera ‘Stolpersteine’ el 1996 i des de llavors ha col·locat més de 75.000 llambordes en una vintena de països com França, Finlàndia, Lituània o fins i tot Argentina. Es tracta de blocs de ciment , amb una placa de llautó on hi ha gravades a mà les dades més rellevants de la víctima. L’objectiu és treure de l’anonimat i fer visible cadascuna d’aquestes persones. ‘Stolpersteine’ és un terme alemany que vol dir ‘pedres que ens fan ensopegar’. 

L’objectiu de l’artista -descendent d’un militari nazi-  és fer present la memòria en l’espai públic i convidar els vianants a dedicar un pensament per la persona en concret a qui es dedica la placa per a acostar-nos a la cara més humana de la història: Com es deia? On vivia? Tenia família? A què es dedicava? On i quan fou deportada? Es tracta així de fer tornar de manera simbòlica totes aquestes persones al seu veïnat, molts anys després d’haver-ne desaparegut; i de deixar empremta a la via pública, a l’espai mateix on les víctimes van construir les seves vides.

Font text: Cugat Comas, Capgrós, 18/09/2020.

Referència bibliogràfica: Aranyó Giné, Bernat; Soriano Martínez, Gemma. «Stolpersteine: petits monuments per a la dignificació dels mataronins assassinats i/o humiliats pel nazisme». Sessió d’Estudis Mataronins, [en línia], 2018, Núm. 34, p. 317-36,


Projecte de Google Earth

Mapa de Google Maps

Àlbum de Google Fotos

Dins de Google Maps ja estan geolocalitzats. Podeu buscar qualsevol dels noms que us sortirà.